Sheavaj és a bőrápolás

A sheavaj felhasználása

2016. augusztus 17. 16:57 - bioegeszseg

A növényből kinyert anyagot az előállítási folyamat után számos területen felhasználják. Most nézzük is meg, hogy melyek azok a területek, melyek már felismerték a sheavaj jótékony tulajdonságait és ki is használják azokat.

Hagyományos felhasználás

A sheavajat Afrikában étolajként használják: számos hagyományos ételt készítenek el vele. Ezenkívül a hajápolásban is nagy szerephez jut, hiszen a frizurakészítésnél vízálló waxként alkalmazzák. Emellett ebben az országban még gyertyát is készítenek belőle és gyógyászati kenőcsök összetevőjeként is találkozhatunk vele. Ugyancsak Afrika, ahol a sheavajat a különböző dobokra rákenik, hogy ezek a hangszerek sokáig használhatóak legyenek.

Ipari felhasználás

A sheavajat Afrikán kívül főként a kozmetikai ipar használja fel: a karitévajból hidratáló, bőrfeszesítő és tápláló termékeket, testápolókat, hajbalzsamokat készítenek.

Ugyanakkor az sem meglepő, ha a szappanok összetevői között sheavajra bukkanunk, ugyanis sok szappan már tartalmazza ezt az anyagot (általában 5-7%-ban). De nemcsak a kozmetikai ipar figyelt fel a sheavajra, hiszen a csokoládégyártásban is felhasználják a kakaóvaj helyettesítésére.

A sheavaj olyan népszerű, hogy néhány vállalat már 5 minőségi osztályba különítette el az egyes típusokat: A jelölést kap a nyers és vizes változat, B-t a finomított, C-t az intenzíven finomított és D-t, mely a legtisztább mind közül. Létezik még egy E-vel jelölt is, mely sok szennyeződést tartalmaz. A kereskedelemben általában az A, B és C típusú sheavajat találjuk meg. Ezeknek színe a vajtól a szürkés sárgáig terjedhet, aromájuk emlékeztet a diójéra, melyet már a többi osztályból eltávolítanak.

Gyógyászati felhasználás

A sheavaj számos gyógyászati kenőcs alapanyaga is lehet, hiszen gyulladáscsökkentő és bőrpuhító hatással rendelkezik. A karitévajat felhasználják ezenkívül a napvédő krémekben is, habár az UVB sugárzástól csak kis mértékben véd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sheavaj.blog.hu/api/trackback/id/tr913137452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása