Tradicionális módszerrel állítják elő a shea vajat.
szétválasztják/repesztik
A gyümölcsöt eltávolítják, elkülönítik a külső héjat,és feltörik a burkot.
Ez egy társadalmi tevékenység, hagyományosan nők által végzett munka idősebb nők irányítják és fiatal lányok is részt vesznek benne.
zúzás
Hogy a gyümölcsből vajat kapjunk, össze kell azt zúzni.Mivel ez egy nehéz munka, így az erősebb nők végzik hosszan és kitartóan.
sütés
A zúzott diót, pörkölik hatalmas cserépben a nyílt, tűzön. Az edényeket állandóan forgatni kell hogy a vaj ne égjen le. Ez az, ahonnan enyhe, füstös szaga származik.Ezt követően kiteszik a napra száradni. Itt a shea vaj megkapja azt a színt, melyről az eredetit fel lehet ismerni.
köszörülés
A megpörkölt shea vajat egy simább masszává alakítják át, vizet adnak hozzá, és kézzel gyúrják össze.
elválasztás
az olajtól A pasztát egy nagy teknőben kézzel gyúrják és folyamatosan vizet adnak hozzá, hogy ki tudják vonni az anyagból az olajat.
A zsírrészecskék az anyag tetején fokozatosan kicsapódnak,megszilárdulnak. El kell távolítani belőle a felesleges vizet. Ezt lassú melegítéssel teszik, mely során a víz elpárolog és a tálban csak a shea vaj marad.
összegyűjtés és formázás
A shea vaj már krémes és aranyló, hűvös helyre teszik. megkeményedés után labdákat formáznak belőle.