Sheavaj és a bőrápolás

Shea vaj tulajdonságai

2016. december 01. 19:01 - bioegeszseg

A shea vaj a karité fa terméséből készül, Afrikában, de főként Nyugat- és Közép-Afrikában honosodott meg. A fa diószerű gyümölcse rendkívül magas, mintegy 60-70% zsírtartalommal bír,melyet hideg sajtolás útján nyernek ki a termésből. Ez egy közepes keménységű, tört fehér színű, édes illatú zsiradék. A hidegen sajtolás nagy előnye, hogy a gyümölcsök vitamintartalma megmarad, így a shea vaj értékes A, E és F vitaminjai is.

A shea vaj összetétele 75% triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, A-, E-vitamin, béta karotin és allantoin.

Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket.

shea-vaj_bio.jpg

Allantoinból a shea vaj átlagosan 8-11 %-ot tartalmaz. Más olajok, például az olívaolaj mindössze csak 1,2 %-ot.

Legnagyobb mennyiségben sztearin-és olajsavat tartalmaz, kisebb mennyiségben pedig linolsavat, palmitinsavat, arachidonsavat és linolénsavat.

Sokáig változatlan állagú marad és nem avasodik meg. A shea vaj megóvja a bőrt az időjárás viszontagságaitól, a víz és a napsugár szárító hatásától.

Jótékony hatását elsősorban a bőrön fejti ki, véd az ibolyántúli sugárzástól, megőrzi a bőr nedvességtartalmát, regenerál és ránctalanít.

A shea vajat könnyen beszívja a bőr, finomsága miatt tökéletesen alkalmas kisbabák érzékeny bőréhez is. Érdekessége, hogy kemény állagú, de testre kenve hamar megolvad.

Kitűnő gyulladáscsökkentő, ezért napozás után a bőr hálás lesz, ha shea vajjal ápoljuk, mert gyorsan visszanyeri rugalmasságát és puhaságát.

Burkina Fasoban az anyukák ezzel kenik az újszülötteket, hogy a bőrük épségét és hamvasságát megóvják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sheavaj.blog.hu/api/trackback/id/tr485212144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása