A shea vaj-készítés elsősorban a nők kiváltsága, a szűz kéz által készült vajat különösen megbecsülik. A nők így önálló jövedelmet szerezhetnek vele. Női közösségekben, anyák és lányaik is részt vesznek a munkában.
A tradicionális shea vaj készítése a shea dió összegyűjtésével és hámozásával kezdődik, majd kézi törés vagy darálás után az őrleményt felengedik vízzel, és a pasztát felmelegítik a tűzön.
Egy nagy edényben pörkölik, az edényt állandóan forgatni kell a tűzön,hogy ne égjen le. Innen származik enyhe füstös szaga. Ezután kiteszik a napra száradni.
A megpörkölt shea vajat simább masszává alakítják át, vizet adnak hozzá és kézzel összegyúrják, köszörülik.
Egy nagy teknőben vizet adnak hozzá, és kézzel tovább gyúrják, hogy ki tudják vonni belőle az olajat.
Az olajos és szilárd rész szétválik, a zsír feljön a tetejére, lefölözik és hűtik.
Megkeményedés után labdákat formáznak belőle.