Sheavaj és a bőrápolás

A sheafa és termése

2016. szeptember 28. 16:24 - bioegeszseg

A sheavajat a sheafa diójából nyerik ki – erről már szóltunk. Viszont most érdemes lenne szólni egy keveset arról a növényről, mely hozzájuttat minket a karitévajhoz.

A shea vaj (vitellaria paradoxa) egy afrikai fafajta, mely leginkább Maliban, Kongóban, Ghanaban, Nigériában, Szenegálban, Szudánban és Ugandában lelhető fel. A fa gyümölcse magja hasznos olajokban gazdag, ebből nyerik ki a sheavajat, de az ezt körülölelő pép is nagyon sok tápláló anyagok tartalmaz.

A sheafa egy évelő növény, mely 10-15 évesen kezd el gyümölcsöket termelni. A legnagyobb terméshozamát pedig 20-30 éves korára éri el. Ezután még körülbelül 200 évig terem gyümölcsöket. A gyümölcsök leginkább egy nagy szilvára hasonlítanak, melyeknek 4-6 hónap szükséges ahhoz, hogy teljesen megérjenek. Egy fán átlagosan 15-20 kilogramm gyümölcs terem meg és minden egyes kilogramm gyümölcsnek 40%-át teszi ki a mag, melyből aztán a sheavajat készítik.

A sheavaj zsírsavai

A sheavaj öt különböző zsírsavat tartalmaz: palmitinsav, sztearinsav, olajsav, linolsav és arachidic. A legnagyobb százalékban ezek közül a sztearinsav és az olajsav található meg a gyümölcsben: ezek együtt 85-90%-ot tesznek ki.  Ez a két zsírsav meglehetősen összhangban van egymással: a sztearinsav felel a sheavaj szilárdságáért, az olajsav pedig a puhaságát szabályozza ennek az anyagnak. Persze e két sav aránya országonként eltér egymástól: például az ugandai sheavaj jóval puhább és hamarabb olvad, mint a többi ország vaja.

A sheavajról azt is fontos tudni, hogy nagyon sok karbolsavat is tartalmaz, mely köztudottan antioxidáns hatású. Kimutatták azt is, hogy az olajbogyó fenoltartalmánál, csak a sheavajé magasabb.  

A sheafa eloszlása és élőhelye

A sheafa csak a közép-afrikai országokban érzi jól magát, ez a klíma, ami leginkább megfelel a számára. Mivel a szavannai klíma a legmegfelelőbb e fa számára, így könnyen kikövetkeztethető, hogy a növény nagyon kedveli a meleget és jól viseli a szárazságot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sheavaj.blog.hu/api/trackback/id/tr953143916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása