A shea vaj a karité fa terméséből készül, Afrikában, de főként Nyugat- és Közép-Afrikában honosodott meg. A fa diószerű gyümölcse rendkívül magas, mintegy 60-70% zsírtartalommal bír,melyet hideg sajtolás útján nyernek ki a termésből. Ez egy közepes keménységű, tört fehér színű, édes illatú zsiradék. A hidegen sajtolás nagy előnye, hogy a gyümölcsök vitamintartalma megmarad, így a shea vaj értékes A, E és F vitaminjai is.
A shea vaj összetétele 75% triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, A-, E-vitamin, béta karotin és allantoin.
Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket.
Allantoinból a shea vaj átlagosan 8-11 %-ot tartalmaz. Más olajok, például az olívaolaj mindössze csak 1,2 %-ot.
Legnagyobb mennyiségben sztearin-és olajsavat tartalmaz, kisebb mennyiségben pedig linolsavat, palmitinsavat, arachidonsavat és linolénsavat.
Sokáig változatlan állagú marad és nem avasodik meg. A shea vaj megóvja a bőrt az időjárás viszontagságaitól, a víz és a napsugár szárító hatásától.
Jótékony hatását elsősorban a bőrön fejti ki, véd az ibolyántúli sugárzástól, megőrzi a bőr nedvességtartalmát, regenerál és ránctalanít.
A shea vajat könnyen beszívja a bőr, finomsága miatt tökéletesen alkalmas kisbabák érzékeny bőréhez is. Érdekessége, hogy kemény állagú, de testre kenve hamar megolvad.
Kitűnő gyulladáscsökkentő, ezért napozás után a bőr hálás lesz, ha shea vajjal ápoljuk, mert gyorsan visszanyeri rugalmasságát és puhaságát.
Burkina Fasoban az anyukák ezzel kenik az újszülötteket, hogy a bőrük épségét és hamvasságát megóvják.