Sheavaj és a bőrápolás

Shea vaj tulajdonságai

2017. február 11. 17:00 - bioegeszseg

A shea vaj egy közepesen kemény, sárgásfehér színű növényi zsíradék, amely a Közép-Afrikában élő karité fa terméséből készül. A ligetes-fás szavannákon elterjedt növény hatalmas példányai élnek, és egész évben teremnek, a gyümölcsét, a shea diót évente csak egy-két alkalommal gyűjtik össze. A magok 55-70%-a zsír.

sheavaj-bio.jpg

A hagyományos shea vaj feldolgozása kézi erővel történik.

Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják, és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió őrleményből kiolvad a zsiradék, és a víz felszínén összegyűlik, egy törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a shea vaj.

 

A tradicionális készítés igen nagy előnye, hogy a shea vaj képes megőrizni igen magas A, E és F vitamin tartalmát,és nem tartalmaz vegyszer maradékot.

A shea vajat Afrikában nagy mennyiségben állítják elő, a bőrápoláson kívül, Afrika lakói táplálkoznak és világítanak vele. Ott legalább olyan fontos, mint a Földközi-tenger vidékén az olívaolaj.

A margarin egyik alkotórésze, a kakaóvajat is helyettesítik vele, fontos a szappan- és kozmetikai iparban.

A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nem avasodik. Egy évig biztosan megőrzi minőségét, de az után is csak vitamin- tartalma kezd lassan csökkenni.

A shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás, a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású.

Gazdag zsírsav tartalma mellett sok A, E és F vitamin található benne, ami tökéletes bőrápolóvá teszi.

Nem tartalmaz mesterséges összetevőket, felszívódik a bőrbe, és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.

Összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére.

1 komment
Címkék: sheavaj shea

A shea vaj természetes bőrápoló

2017. február 03. 16:50 - bioegeszseg

A shea vaj a száraz bőrre, hosszantartó hidratáló hatású, lassan szívódik fel, az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.

napdvitamin.jpg

Nyugtató hatásával enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat.

A shea vaj 5-6 fényvédő faktora természetes módon védi a bőrt, az ultraibolya sugárzástól.

Gyulladáscsökkentő, kiütésekre, csípésekre kiválóan alkalmas.

Borotválkozás után megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

 

Bőrpuhító hatása, segíti a kirepedezett bőr gyógyulását.

A terhességi csíkok elkerülése is megelőzhető a használatával.

Képes a bőrt regenerálni, így kisebb égési sérüléseknél is segítséget nyújt.

A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen alkalmazza, hatékonyságát növelheti, ha bemasszírozza a bőrbe.

Szólj hozzá!

A karité fa megjelenése

2017. január 21. 23:30 - bioegeszseg

A shea ligetek Nyugat-Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig terjednek. 19 államban fordulnak elő az afrikai kontinensen.

A karité fa megtalálható Malib,Kamerun,Kongó, Cote d’Ivore, Ghána, Guinea, Togo, Nigéria, Szenegál, Szudán, Burkina Faso, Uganda államokban. Innen származik a tradicionálisan feldolgozott she vaj.

Az afrikai "diófa" tudományos nevén Butirospermum parki, a vajfa fontos szerepet tölt be a sivatag lakóinak életében.

A fa 10-15 éves kora után kezd el teremni, de még 200 éves korában is hozza csonthéjas termését. A gyümölcsök nagyobb szilva méretűek, 4-6 hónapig érnek.

shea-vaj-karite-termes.jpg

A shea gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa öleli körül azt az olajban gazdag magot, amelyből a vajat kivonják.

A sheadió 60-70%-os zsírtartalommal bír, amely kinyerés után egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, melyet vajnak hívnak.

 

A shea vaj nagyobb mennyiségben tartalmaz magas olvadáspontú zsírokat, sztearinsavat, palmitinsav észtereit, lipoid anyagokat, köztük a legfontosabbat a lecitint.

Afrikában a fát szentnek tartják, nagy hagyománya van. Minden részét felhasználják, a gyümölcshús ehető, a leveleket, a gyökerét és a kérgét gyógyítási célra használják. Fája és a dió héja fűtőanyagként szolgál.

A terméséből nyert vajjal világítanak, főznek, kozmetikumnak használják és kereskednek is vele, még házaikat is vízhatlanítják a vajjal.

Szólj hozzá!

Shea vaj előállítása és felhasználása

2017. január 12. 16:45 - bioegeszseg

A shea vajat az Afrikában őshonos karitéfa csonthéjas terméséből, hidegen sajtolással nyerik,így a gyümölcsök vitamin tartalma megmarad,a shea vaj értékes A, E és F vitaminjai is.

sheavaj-fa.jpg

Shea vaj összetétele 75% triterpén, zsírsavak, triterpénalkoholok, A-, E-vitamin, béta karotin és allantoin. Az allantoin fontos a sejtregenerációhoz, megállítja a gyulladásos folyamatokat,és begyógyítja a sérüléseket.

Nagyobb mennyiségben sztearin-és olajsavat tartalmaz, kisebb mennyiségben pedig linolsavat, palmitinsavat, arachidonsavat és linolénsavat.

Állaga sokáig változatlan marad, nem avasodik meg. Nem tartalmaz kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, igen magas A, E és F vitamin tartalmát, de egy év után is csak a vitamintartalom kezd lassan csökkenni.

Burkina Faso-ban a baba születésétől fogva nélkülözhetetlen, a vele való masszírozás már tradíció. A nők tetőtől talpig használják arcukat, testüket, és hajukat ápolják,a terhesség alatt a bőr rugalmasságának megőrzésére, de utána a csíkok eltüntetésére.

Véd az ibolyántúli sugárzástól, megőrzi a bőr nedvesség tartalmát, regenerál és ránctalanít.

Érdekessége, hogy kemény állagú, de testre kenve hamar megolvad. A shea vajat hamar beszívja a bőr, finomsága miatt tökéletesen alkalmas a kisbabák érzékeny bőréhez.

A szűz vaj előállítása a nők privilégiuma. Női közösségekben történik ahol az idősebb nők irányítanak, és lányaik is részt vesznek a munkálatokban.

A tradicionális feldolgozás a sheadiók összegyűjtésével kezdődik.Meghámozzák és szárítják, ezután kézzel összetörik vagy ledarálják. Az őrleményt vízzel felengedik és a pasztát felmelegítik, miután feljött a zsír a tetejére, lefölözik, kihűtik és formázzák.

Szólj hozzá!

Shea vaj készítés

2016. december 28. 20:06 - bioegeszseg

A shea vaj-készítés elsősorban a nők kiváltsága, a szűz kéz által készült vajat különösen megbecsülik. A nők így önálló jövedelmet szerezhetnek vele. Női közösségekben, anyák és lányaik is részt vesznek a munkában.

A tradicionális shea vaj készítése a shea dió összegyűjtésével és hámozásával kezdődik, majd kézi törés vagy darálás után az őrleményt felengedik vízzel, és a pasztát felmelegítik a tűzön.

sheavaj.jpg

Egy nagy edényben pörkölik, az edényt állandóan forgatni kell a tűzön,hogy ne égjen le. Innen származik enyhe füstös szaga. Ezután kiteszik a napra száradni.

A megpörkölt shea vajat simább masszává alakítják át, vizet adnak hozzá és kézzel összegyúrják, köszörülik.

Egy nagy teknőben vizet adnak hozzá, és kézzel tovább gyúrják, hogy ki tudják vonni belőle az olajat.

Az olajos és szilárd rész szétválik, a zsír feljön a tetejére, lefölözik és hűtik.

Megkeményedés után labdákat formáznak belőle.

Szólj hozzá!

Shea vaj Afrika kincse

2016. december 18. 19:10 - bioegeszseg

Az afrikai "diófa", tudományos nevén Butirospermum parki, a vajfa élete összefonódott a sivatag lakóinak életével.

Afrikában a fát szentnek tartják, és nagy hagyománya van. Minden részét felhasználják, a gyümölcshús ehető, a levelek, a gyökér és a kéreg gyógyítási célra használatos. Fája és a dió héja fűtőanyagként szolgál.

A terméséből nyert vajjal világítanak, főznek, kozmetikumnak használják és kereskednek is vele. Érdekesség, hogy Afrikában a vajjal még házaikat is vízhatlanítják.

shae-vaj-afrika.jpg

Burkina Faso-ban a baba születésétől fogva nélkülözhetetlen, a vele való masszírozás már tradíció. A nők tetőtől talpig használják arcukat, testüket és hajukat ápolják vele.

A kismamák használhatják a terhesség ideje alatt a bőr rugalmasságának megtartására vagy utána a csíkok halványítására.

 

Afrikában honos, és a mai napig onnan származik a tradícionálisan feldolgozott termék is. A karité fa megtalálható Mali, Kamerun, Kongó, Cote d’Ivore, Ghána, Guinea, Togo, Nigéria, Szenegál, Szudán, Burkina Faso, Uganda államokban.

A shea ligetek Nyugat-Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig terjednek. 19 államban fordulnak elő az afrikai kontinensen.

A fa 10-15 éves kora után kezd csak teremni, de még 200 éves korában is hozza csonthéjas termését, aminek a magja dió. A shea gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa öleli körül azt az olajban gazdag magot, amelyből a vajat vonják ki.

A gyümölcsök nagyobb szilva méretűek, 4-6 hónapig érnek. Egy fa átlagos gyümölcshozama meghaladja a 45-ot, 1 kg friss gyümölcsből pedig hozzávetőleg 400 g szárított termés nyerhető.

A gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amely kinyerés után egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, melyet vajnak hívnak.

A melegövi növények termései kakaófa, kókuszpálma általában magas olvadáspontú zsírokat tartalmaznak nagyobb mennyiségben vannak bennük a telített savak, így a sztearinsav és palmitinsav észterei. A zsírokon kívül nagy jelentőségük van az egyéb zsírszerű, lipoid anyagoknak, amelyek legfontosabb képviselője a lecitin.

Szólj hozzá!

Shea vaj tulajdonságai

2016. december 01. 19:01 - bioegeszseg

A shea vaj a karité fa terméséből készül, Afrikában, de főként Nyugat- és Közép-Afrikában honosodott meg. A fa diószerű gyümölcse rendkívül magas, mintegy 60-70% zsírtartalommal bír,melyet hideg sajtolás útján nyernek ki a termésből. Ez egy közepes keménységű, tört fehér színű, édes illatú zsiradék. A hidegen sajtolás nagy előnye, hogy a gyümölcsök vitamintartalma megmarad, így a shea vaj értékes A, E és F vitaminjai is.

A shea vaj összetétele 75% triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, A-, E-vitamin, béta karotin és allantoin.

Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket.

shea-vaj_bio.jpg

Allantoinból a shea vaj átlagosan 8-11 %-ot tartalmaz. Más olajok, például az olívaolaj mindössze csak 1,2 %-ot.

Legnagyobb mennyiségben sztearin-és olajsavat tartalmaz, kisebb mennyiségben pedig linolsavat, palmitinsavat, arachidonsavat és linolénsavat.

Sokáig változatlan állagú marad és nem avasodik meg. A shea vaj megóvja a bőrt az időjárás viszontagságaitól, a víz és a napsugár szárító hatásától.

Jótékony hatását elsősorban a bőrön fejti ki, véd az ibolyántúli sugárzástól, megőrzi a bőr nedvességtartalmát, regenerál és ránctalanít.

A shea vajat könnyen beszívja a bőr, finomsága miatt tökéletesen alkalmas kisbabák érzékeny bőréhez is. Érdekessége, hogy kemény állagú, de testre kenve hamar megolvad.

Kitűnő gyulladáscsökkentő, ezért napozás után a bőr hálás lesz, ha shea vajjal ápoljuk, mert gyorsan visszanyeri rugalmasságát és puhaságát.

Burkina Fasoban az anyukák ezzel kenik az újszülötteket, hogy a bőrük épségét és hamvasságát megóvják.

Szólj hozzá!

Shea vaj előállitása

2016. november 18. 20:28 - bioegeszseg

Tradicionális módszerrel állítják elő a shea vajat.

szétválasztják/repesztik

A gyümölcsöt eltávolítják, elkülönítik a külső héjat,és feltörik a burkot.

shea_vaj_bio.jpg

Ez egy társadalmi tevékenység, hagyományosan nők által végzett munka idősebb nők irányítják és fiatal lányok is részt vesznek benne.

zúzás

Hogy a gyümölcsből vajat kapjunk, össze kell azt zúzni.Mivel ez egy nehéz munka, így az erősebb nők végzik hosszan és kitartóan.

 

sütés

A zúzott diót, pörkölik hatalmas cserépben a nyílt, tűzön. Az edényeket állandóan forgatni kell hogy a vaj ne égjen le. Ez az, ahonnan enyhe, füstös szaga származik.Ezt követően kiteszik a napra száradni. Itt a shea vaj megkapja azt a színt, melyről az eredetit fel lehet ismerni.

köszörülés

A megpörkölt shea vajat egy simább masszává alakítják át, vizet adnak hozzá, és kézzel gyúrják össze.

elválasztás

az olajtól A pasztát egy nagy teknőben kézzel gyúrják és folyamatosan vizet adnak hozzá, hogy ki tudják vonni az anyagból az olajat.

A zsírrészecskék az anyag tetején fokozatosan kicsapódnak,megszilárdulnak. El kell távolítani belőle a felesleges vizet. Ezt lassú melegítéssel teszik, mely során a víz elpárolog és a tálban csak a shea vaj marad.

összegyűjtés és formázás

A shea vaj már krémes és aranyló, hűvös helyre teszik. megkeményedés után labdákat formáznak belőle.

multi-vitamin.hu

Szólj hozzá!

Shea vaj

2016. november 03. 20:20 - bioegeszseg

A karité fa Vitellaria paradoxa Nyugat-Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig terjed, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig. 19 államban fordul elő az afrikai kontinensen, Maliban, Kamerunban, Kongóban, Cote d’Ivoreban, Ghánában,Guineában, Togoban, Nigériában, Szenegálban, Szudánban, Burkina Fasoban, Ugandában.

afrikai-szavanna-shae_vaj.jpg

A szavanna közel ezer kilométer hosszú,1 millió négyzetkilométeren  fás legelők vannak, 19 országban 500 millió karité fa található.

A fát a Butyrospermum nemzetségbe sorolták, ez "vajas magot" jelent.

Termést csak 10-15 éves kora után hoz, a termés csúcsát 20 éves korában éri el, és még 200 éves korában is hozza a csonthéjas magját, amit diónak neveznek.

A gyümölcsök 4-6 hónapig érnek, nagyobb szílva méretűek.

A gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa egy, olajban gazdag magot ölel körül, amelyből a shea vajat vonják ki.

A leszüretelt gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amely kinyerés után egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, melyet vajnak hívnak.

A vajat nem csak főzésre és bőrápolásra használják, hanem még világítanak is vele, gyertyákat készítenek belőle.

Meleg övi növények termései általában magas olvadáspontú zsírokat tartalmaznak nagyobb mennyiségben vannak bennük a telített savak, így a stearinsav és palmitinsav észterei.

A zsírokon kívül nagy jelentőségük van az egyéb zsírszerű,lipoid anyagoknak, amelyek legfontosabb képviselője a lecithin.

A shea vaj asszonyi közösségekben készül tradicionális módszerekkel.

Összegyűjtik a shea diót, meghámozzák, szárítják, kézzel összetörik vagy ledarálják,az őrleményt vízzel felengedik és a pasztát tűzön melegítik, miután a zsír feljött a tetejére, lefölözik, kihűtik.

A kozmetikában használt shea vaj, a fehér különböző árnyalatait öltheti, a sárgástól, a zöldesig.

A tradícionális módszerrel készített vajak mellett készülnek hidegen préselt karitévajak is, melyeket előkészítés után préselnek, majd hordóba töltenek.

A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.

A shea vaj egyik fontos tulajdonsága, hogy nehezen avasodik, nem tartalmaz a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.

Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, igen magas A, E és F vitamin tartalmát, egy év után is csak a vitamintartalom kezd lassan csökkenni.

Szólj hozzá!

Shea vaj felhasználása

2016. október 28. 20:10 - bioegeszseg

Shea vaj kissé sárgás vagy elefántcsontszínű zsír kivonat. Shea vaj trigliceridet főként sztearinsavat és olajsavat tartalmaz.

A shea vaj, amely gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, létfontosságú a mindennapi élethez az emberek használják,főzéshez, kozmetikumok készítéséhez, csokoládéhoz a kakaóvaj helyett, a gyógyszeriparban és a szappanok gyártásánál kis mennyiségben 5-7% olajat tartalmaz a recept.

Shea vajnak főleg a kozmetikai iparban a bőr és a haj ápolásához kapcsolódó termékek készítésében van fontos szerepe szájfény,hidratáló krémek, emulziók és balzsamok száraz és törékeny hajra.

Egyéb felhasználási területe a vízszigetelő viasz, a fodrászati készítmények és a gyertya készítés.

Ipari célra Európába exportálnak shea vajat, mivel a kakaóvajjal egyenértékű, itt szétválasztják sztearinra.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége, Gassel Consulting, és sok más vállalat javaslatot tettek egy osztályozási rendszer létrehozására a shea vaj öt besorolási fokozatot kapott.

shea_vaj_2.jpg

A nyers nem finomított, vízzel kitermelt, B finomított, C erősen reformált és extrahált az oldószer hexán, D legalacsonyabb szennyezetlen fokozat, E a szennyezett.

Kereskedelmi anyagminőségek az A, B, C. A színe nyers A osztályú vaj- tól a tejszínig, C tiszta fehér Bár a szint vitamin tartalma befolyásolhatja finomítás, akár 95%-vitamin tartalom is maradhat.

A shea vaj különlegessége összetevőiben rejlik, 75 % triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, vitamin E, A, béta karotin és allantoin.

Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket.

A shea vaj allantoin tartalma azért kiemelkedő, mert 8-11 % között van, szemben más olajak az olívaolaj 1,2 %-os tartalmával.

A fa kérgét a gyógyszeriparban használják, kissebb sérülésekre, és bőrbetegségek kezelésére.

Shea szappanosítható használják gyulladáscsökkentő kezelések alkalmával,mint az arthritis és excema de egyéb bőrbetegségekre is, mint a herpesz.

A kenőcsök, melyek gyulladáscsökkentő hatásuak, lágyító és nedvesítő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Szólj hozzá!

Shea vajról

2016. október 17. 12:40 - bioegeszseg

A karité fa (Vitellaria paradoxa) 20 éves korában éri el a termés csúcsát. A fát a Butyrospermum nemzetségbe sorolták, ez "vajas magot" jelent. A shea fa Nyugat- Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig terjed, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig. 19 államban fordul elő az afrikai kontinensen, Maliban, Kamerunban, Kongóban, Cote d’Ivoreban, Ghánában,Guineában, Togoban, Nigériában, Szenegálban, Szudánban, Burkina Fasoban, Ugandában.

10-15 éves kora után kezd teremni, de még 200 éves korában is hozza csonthéjas termését, tulajdonképpen a magját nevezik diónak. A gyümölcsök nagyobb szilva méretűek és 4-6 hónapig érnek. Termésének minden részét felhasználják, a gyümölcshús ehető, a leveleket, gyökerét és kérgét gyógyítási célra használják. Fája és a dió héja fűtőanyag.

A shea gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa egy olajban gazdag magot ölel körül, amelyből a shea vajat vonják ki. A leszüretelt gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amely kinyerés után egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, melyet vajnak hívnak. A vajat nem csak főzésre és bőrápolásra használják, hanem még világítanak is vele, gyertyákat készítenek belőle. A meleg övi növények termései általában magas olvadáspontú zsírokat tartalmaznak (nagyobb mennyiségben vannak bennük a telített savak, így a stearinsav és palmitinsav észterei). A tulajdonképpeni zsírokon kívül nagy jelentőségük van az egyéb zsírszerű,lipoid anyagoknak, amelyek legfontosabb képviselője a lecithin. Ez fontos szerepet tölt be a növényi sejtek határhártyáinak felépítésében.

shea_vaj_bio_2.jpg

A tradícionális shea vaj hagyományosan asszonyi közösségekben készül.

A shea diót összegyűjtik és meghámozzák, szárítják, kézzel összetörik vagy ledarálják, az őrleményt vízzel felengedik és a pasztát tűzön felmelegítik,miután a zsír feljött a tetejére, lefölözik, kihűtik. A kozmetikában használt shea vaj,a fehér különböző árnyalatait öltheti, a sárgástól, a zöldesig.

A tradícionális módszerrel készített vajak mellett készülnek hidegen préselt karitévajak is, melyeket előkészítés után préselnek, majd hordóba töltenek.

A shea vaj különlegessége összetevőiben rejlik, 75% triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, vitamin E, A, béta karotin és allantoin. Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket. A shea vaj allantoin tartalma azért kiemelkedő, mert 8-11% között van, szemben más olajak az olívaolaj 1,2 %-os tartalmával.

A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.

A karité fa egész évben terem, de általában évente két-három alkalommal szüretelik. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.

A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, igen magas A, E és F vitamin tartalmát, de egy év után is csak a vitamintartalom kezd lassan csökkenni.

A shea vaj számunkra legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású, a bőrbe felszívódva hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.

A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

Gyorsan felszívódik a bőrbe, hosszan tartó hidratáló hatású. Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását. Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit. Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású. A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik. Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre. Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt. Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását. Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése. Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.

Az afrikai Burkina Faso-ban a gyermekek bőrének shea vajas masszírozása hosszú időre visszanyúló hagyomány, mely tradíció anyáról leányra száll, a baba bőre táplált és sima lesz. A mágikus vaj a baba születésétől fogva nélkülözhetetlen.

Az afrikai nők mint komplett szépségkúrát használják az arc, test és haj ápolására. A mamák terhesség ideje alatt és után a csíkok halványítására. Gazdag és krémes állaga könnyen masszírozható, mindennap használható készítmény.

Szólj hozzá!

Receptek sheavajjal

2016. október 12. 17:04 - bioegeszseg

Száraz bőr elleni krém sheavajból

A sheavaj már önmagában is kitűnő szer a száraz bőr tüneteinek kezelésére, azonban annál hatásosabb szert kaphatunk minél több olyan természetes anyagot adunk hozzá, melyek szintén elősegítik azt, hogy bőrünk bársonyosan puha legyen.

Ehhez a krémhez a sheavajon kívül szükségünk lesz még olivaolajra, E-vitamin kapszulára, kukoricakeményítőre és a kedvenc illatú illóolajunkra.

A tűzhelyen egy üvegből készült edényt felteszek melegedni. 4 dekagramm sheavajat rakok bele és megvárom, amíg felolvad. Az olvadást követően a sheavajnál egy kicsit kevesebb mennyiségű olivaolajat adok a vajhoz és 2 kávéskanál kukoricakeményítőt. Összekeverem az anyagokat, majd leveszem a lángról, hogy kihűljön. Miután kihűlt még 10-20 csepp olívaolajat adok hozzá és az E-vitamin kapszulát. Az így kapott masszát tovább hűtöm és egy kézi mixerrel keverem, amíg sűrű nem lesz.

Mangós-sheás krém a ráncok ellen

Az általunk eddig használt ránctalanítókrémet nyugodtan kicserélhetjük erre, így bőrünk is meg fogja hálálni a gondoskodást.

20 dkg shea vaj mellett szükségünk lesz még 50 gramm mangóvajra, 2 evőkanál olívaolajra, 4 evőkanál szőlőmagolajra, 10 ml gránátalmaolajra, néhány csepp teafaolajra és 2 db E-vitamin kapszulára.

Az összes hozzávalót egy tálba teszem, kicsit melegítem, de csak addig, hogy megpuhuljanak és össze tudjam gyúrni őket egy masszába. Ez általában akár negyed órát is igénybe vehet. Az illatát persze mi tudjuk beállítani az illóolajok segítségével, így akár a felsoroltakon kívül más típusokat is kipróbálhatunk.

Sheavajas arcradír

Azoknak ajánlott ennek a krémnek az elkészítése, akiknek igen problémás, gyulladt az arcbőre.

Amire szükségünk lesz: 2 dkg shea vaj, 1 dkg grapefruit olaj, 0,6 dkg méhviasz, 5 ml olivaolaj és egy csésze tengeri sóra. Vizet melegítek egy edénybe, majd a gőz felett megolvasztom a méhviaszt és a sheavajat. Összekeverem őket, hozzáadom az olivaolajat. Megvárom, amíg kihűl. Hozzáadom a tengeri sót és valamilyen illóolajat. Egy krémet kapunk, mellyel tökéletesen le lehet radírozni a bőrünket. Használata fürdés, zuhanyozás után ajánlott. Masszírozzuk, jól bőrünkbe majd öblítsük le bő vízzel. Ajánlatos legalább heti egy alkalommal használni akár egyéb problémás testrészeinkre is

Szólj hozzá!

A sheafa és termése

2016. szeptember 28. 16:24 - bioegeszseg

A sheavajat a sheafa diójából nyerik ki – erről már szóltunk. Viszont most érdemes lenne szólni egy keveset arról a növényről, mely hozzájuttat minket a karitévajhoz.

A shea vaj (vitellaria paradoxa) egy afrikai fafajta, mely leginkább Maliban, Kongóban, Ghanaban, Nigériában, Szenegálban, Szudánban és Ugandában lelhető fel. A fa gyümölcse magja hasznos olajokban gazdag, ebből nyerik ki a sheavajat, de az ezt körülölelő pép is nagyon sok tápláló anyagok tartalmaz.

A sheafa egy évelő növény, mely 10-15 évesen kezd el gyümölcsöket termelni. A legnagyobb terméshozamát pedig 20-30 éves korára éri el. Ezután még körülbelül 200 évig terem gyümölcsöket. A gyümölcsök leginkább egy nagy szilvára hasonlítanak, melyeknek 4-6 hónap szükséges ahhoz, hogy teljesen megérjenek. Egy fán átlagosan 15-20 kilogramm gyümölcs terem meg és minden egyes kilogramm gyümölcsnek 40%-át teszi ki a mag, melyből aztán a sheavajat készítik.

A sheavaj zsírsavai

A sheavaj öt különböző zsírsavat tartalmaz: palmitinsav, sztearinsav, olajsav, linolsav és arachidic. A legnagyobb százalékban ezek közül a sztearinsav és az olajsav található meg a gyümölcsben: ezek együtt 85-90%-ot tesznek ki.  Ez a két zsírsav meglehetősen összhangban van egymással: a sztearinsav felel a sheavaj szilárdságáért, az olajsav pedig a puhaságát szabályozza ennek az anyagnak. Persze e két sav aránya országonként eltér egymástól: például az ugandai sheavaj jóval puhább és hamarabb olvad, mint a többi ország vaja.

A sheavajról azt is fontos tudni, hogy nagyon sok karbolsavat is tartalmaz, mely köztudottan antioxidáns hatású. Kimutatták azt is, hogy az olajbogyó fenoltartalmánál, csak a sheavajé magasabb.  

A sheafa eloszlása és élőhelye

A sheafa csak a közép-afrikai országokban érzi jól magát, ez a klíma, ami leginkább megfelel a számára. Mivel a szavannai klíma a legmegfelelőbb e fa számára, így könnyen kikövetkeztethető, hogy a növény nagyon kedveli a meleget és jól viseli a szárazságot.

Szólj hozzá!

A shevaj további felhasználása az egyes bőrproblémák orvoslásában

2016. szeptember 12. 15:43 - bioegeszseg

Arról már írtunk, hogyan is lehet az arcbőrünket megóvni az öregedéstől és a környezeti hatásoktól, azonban testünk többi részét is károsíthatja a nap, a szél, a hideg és ugyanúgy kiszáradhat, mint az arcbőrünk. A shea vaj azonban nemcsak az arcunkra kenhető rá.

Bizonyára mindenki sokszor tapasztalta már, hogy szeles és hideg időben ajkaink gyakran kicserepesednek. Ez nemcsak esztétikailag jelent problémát, de el kell ismerni, hogy nagyon fáj is, hiszen a kiszáradás során kisebb sebek alakulhatnak ki az ajkakon. A kőolaj tartalmú ajakápolók helyett válasszunk inkább shea vajat, hiszen ez nemcsak, hogy természetes, de sokkal gyorsabban varázsolja újra puhává a szádat. És attól sem kell aggódni, ha véletlenül lenyalnánk a szánkról, hiszen a shea vaj ehető.

shea_vaj_3.jpg

Az emberek többségének nagyon száraz a bőre, hiszen nem ápolják semmivel és a különböző tusfürdők még szárítanak is rajta. A száraz bőr pedig húzódik, feszül, viszket. A shea vajjal azonban ez a probléma is kezelhető: rendszeres használatával csökkenthető a viszketés és a bőr feszülése is elmúlik. Az egész testen kitűnően használható: gyorsan felszívódásának köszönhetően kezünk és lábunk nem fog ragadni a krémtől.

A sheavajat különböző illóolajokkal is keverhetjük, így masszázsnál is alkalmazható. Fontos tudni, hogy a shevajnak görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása is ismert, így ha masszázsolajként használjuk könnyen ki lehet masszírozni a feszültséget és a fájdalmat az egyes testrészekből. A shea vaj nemcsak az izomgörcsöt oldja, hanem a vérkeringést is serkenti, így a masszázsasztalról felkelve biztosan frissebbnek és kipihentebbnek fogjuk magunkat érezni.

A kisbabák popsijának ápolásához pedig nincsen más hasznosabb anyag a shea vajnál, ugyanis az érzékeny bőrét ez óvja a leginkább. A férfiaknak pedig borotválkozás után érdemes használni ezt az anyagot, így megelőzhetőek a hegesedések, bőrpirosodások és a borotválkozás utáni sebek.

Szólj hozzá!

Sheavajjal a szebb arcbőrért

2016. augusztus 27. 16:55 - bioegeszseg

Mindenki puha és bársonyos arcbőrre vágyik, olyanra, melyet szívesen érintenek meg más emberek. A sheavajjal pedig ez az, eddig álomnak hitt, bőrtípus elérhető, hiszen a sheavaj maximálisan hidratálja a bőrünket nappal és éjszaka egyaránt. Bőrfiatalító hatásáról nem is beszélve…

A sheavaj pedig nemcsak táplálja az arcbőr sejtjeit, hanem nagyfokú védelmet is biztosít azokkal a rizikófaktorokkal szemben, melyek a bőr ráncosodását, öregedését okozzák. A karitévaj tehát védelmet nyújt a napfény, a szél, a hideg és más egyéb környezeti ártalmakkal szemben. És persze nemcsak a mi arcbőrünkre vigyáz, de nyugodtan használhatjuk a kisbabák arcbőrén is, hiszen az ő bőrük még érzékenyebb ezekre a környezeti hatásokra. És azt is fontos tudni, hogy a sheavaj semmiféle vegyi anyagot nem tartalmaz, ezért teljesen biztonságos a használata már csecsemőkortól kezdve.

A sheavaj rengeteg A- és E-vitamint tartalmaz, ezzel is bizonyítjuk azt, hogy mennyire hasznos az arcbőr hidratálása szempontjából a karitévaj. Tudjuk jó, hogy ha szervezetünk hiányolja az A-vitamint, akkor bőrünk szárazzá és pikkelyessé válik. Az E-vitamin pedig egy antioxidáns, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a sejtfalak megfelelő állapotban maradjanak, vagyis lassítja a ráncok kialakulásának folyamatát.

És miért érdemes még lecserélni régi arckrémünket sheavajra? A kereskedelemben található arckrémek többségével az a baj, hogy kőolajszármazékokat, szintetikus színezékeket tartalmaznak, melyek éppen károsítják az arcbőrt; gátolják a bőrlégzést, mert eltömítik a pólusokat, így a bőr ahelyett, hogy fényes és üde lenne ezektől a krémektől, sápadttá és fakóvá válik, gyorsan megjelennek rajta a ráncok, így e krémek "segítségével" felgyorsítható az öregedés.

A shea vaj az arcon található akné eltüntetésében is eredményes, hiszen a shea vaj igen erős hidratáló hatással bír, mely segíti a hegek eltüntetését. Amennyiben 1-2 csepp teafaolajat csepegtetsz a tenyeredbe a shea vajhoz, pattanások eltűnését gyorsíthatod fel. A teafaolaj antiszeptikus, vírus- és baktériumok ellen hathatós segítség. A bőr eltömődött pórusai megnyílnak, mely lehetővé teszi a mielőbbi gyógyulást.

Szólj hozzá!

A sheavaj felhasználása

2016. augusztus 17. 16:57 - bioegeszseg

A növényből kinyert anyagot az előállítási folyamat után számos területen felhasználják. Most nézzük is meg, hogy melyek azok a területek, melyek már felismerték a sheavaj jótékony tulajdonságait és ki is használják azokat.

Hagyományos felhasználás

A sheavajat Afrikában étolajként használják: számos hagyományos ételt készítenek el vele. Ezenkívül a hajápolásban is nagy szerephez jut, hiszen a frizurakészítésnél vízálló waxként alkalmazzák. Emellett ebben az országban még gyertyát is készítenek belőle és gyógyászati kenőcsök összetevőjeként is találkozhatunk vele. Ugyancsak Afrika, ahol a sheavajat a különböző dobokra rákenik, hogy ezek a hangszerek sokáig használhatóak legyenek.

Ipari felhasználás

A sheavajat Afrikán kívül főként a kozmetikai ipar használja fel: a karitévajból hidratáló, bőrfeszesítő és tápláló termékeket, testápolókat, hajbalzsamokat készítenek.

Ugyanakkor az sem meglepő, ha a szappanok összetevői között sheavajra bukkanunk, ugyanis sok szappan már tartalmazza ezt az anyagot (általában 5-7%-ban). De nemcsak a kozmetikai ipar figyelt fel a sheavajra, hiszen a csokoládégyártásban is felhasználják a kakaóvaj helyettesítésére.

A sheavaj olyan népszerű, hogy néhány vállalat már 5 minőségi osztályba különítette el az egyes típusokat: A jelölést kap a nyers és vizes változat, B-t a finomított, C-t az intenzíven finomított és D-t, mely a legtisztább mind közül. Létezik még egy E-vel jelölt is, mely sok szennyeződést tartalmaz. A kereskedelemben általában az A, B és C típusú sheavajat találjuk meg. Ezeknek színe a vajtól a szürkés sárgáig terjedhet, aromájuk emlékeztet a diójéra, melyet már a többi osztályból eltávolítanak.

Gyógyászati felhasználás

A sheavaj számos gyógyászati kenőcs alapanyaga is lehet, hiszen gyulladáscsökkentő és bőrpuhító hatással rendelkezik. A karitévajat felhasználják ezenkívül a napvédő krémekben is, habár az UVB sugárzástól csak kis mértékben véd.

Szólj hozzá!

A sheavaj előállítása

2016. július 19. 15:56 - bioegeszseg

A sheavaj egy enyhén sárgás vagy elefántcsontszínű természetes zsiradék, melyet egy, Afrikában őshonos fa, a sheafa (Vittellaria paradoxa) csonthéjas terméséből nyernek ki, zúzással, hevítéssel és kavarással. Ezt a vajat jórészt kozmetikai szerekben használják mint hidratáló, bőrfeszesítő és kézkrém. A sheavaj ezenkívül rendkívül alkalmas ételek elkészítésekor is; alkalmanként a csokoládéipar is felhasználja a sheavajat a kakaóvaj helyettesítésére, annak ellenére, hogy ízük igen eltérő.

Honnan ered a név?

A shea kifejezés a s'í angolosított változata és az egyik Maliban használt nyelv szerint fát jelent. A francia név, a karité a ghariti szóból származik, melynek jelentése szintén ugyanaz, csak ezt a szót a szenegáliak használják.

Hogyan vonják ki a vajat a fából és mivel finomítják?

A szűz vaj előállításának hagyományos lépései a következők:

  • elválasztás/repesztés: A gyümölcs külső cellulóz rétegét eltávolítják. Amikor a termés kiszárad (ez a sheavaj forrása), akkor el kell távolítani a külső burkot. Az afrikai országokban általában ez egy társasági tevékenység, melyet az idősebb nők irányítanak, a kislányok pedig kövekkel megtörik a gyümölcs héját.
  • zúzás: Ahhoz, hogy a gyümölcsből vajat kapjunk, össze kell azt zúzni. Hagyományosan mivel ez egy nehéz munka, így az erősebb nők végzik hosszan és kitartóan.
  • sütés: Az összezúzott sheadiót egy nagy nyitott tetejű bográcsban, nyílt tűzön megsütik. Az edényt folyamatosan forgatni kell, hogy a vaj ne égjen le. A vaj, mikor készen van, megkeményedik és enyhén füstös lesz. Ezt követően ki kell tenni a napra, hogy kiszáradjon. Itt a sheavaj megkapja azt a színt, melyről az eredetit fel lehet ismerni.
  • köszörülés: A már megpörkölt sheavajat egy simább masszává alakítják át víz hozzáadásával. A masszát kézzel gyúrják össze.
  • elválasztás az olajtól: A pasztát egy nagy teknőben kézzel gyúrják és folyamatosan vizet adnak hozzá, hogy ki tudják vonni az anyagból az olajat. A zsírrészecskék az anyag tetején fokozatosan kicsapódnak és túró formában megszilárdulnak. Ezt követően el kell távolítani belőle a felesleges vizet. Ezt lassú melegítéssel teszik, mely során a víz elpárolog és a tálban csak a sheavaj marad.
  • összegyűjtés és formázás: A sheavaj, ami már krémes és aranyló ezen a ponton hűvös helyre teszik, ahol kihűl és megkeményedik. Majd ezt követően apró labdákat formáznak belőle.
Szólj hozzá!