Sheavaj és a bőrápolás

A karité fa megjelenése

2017. január 21. 23:30 - bioegeszseg

A shea ligetek Nyugat-Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig terjednek. 19 államban fordulnak elő az afrikai kontinensen.

A karité fa megtalálható Malib,Kamerun,Kongó, Cote d’Ivore, Ghána, Guinea, Togo, Nigéria, Szenegál, Szudán, Burkina Faso, Uganda államokban. Innen származik a tradicionálisan feldolgozott she vaj.

Az afrikai "diófa" tudományos nevén Butirospermum parki, a vajfa fontos szerepet tölt be a sivatag lakóinak életében.

A fa 10-15 éves kora után kezd el teremni, de még 200 éves korában is hozza csonthéjas termését. A gyümölcsök nagyobb szilva méretűek, 4-6 hónapig érnek.

shea-vaj-karite-termes.jpg

A shea gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa öleli körül azt az olajban gazdag magot, amelyből a vajat kivonják.

A sheadió 60-70%-os zsírtartalommal bír, amely kinyerés után egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, melyet vajnak hívnak.

 

A shea vaj nagyobb mennyiségben tartalmaz magas olvadáspontú zsírokat, sztearinsavat, palmitinsav észtereit, lipoid anyagokat, köztük a legfontosabbat a lecitint.

Afrikában a fát szentnek tartják, nagy hagyománya van. Minden részét felhasználják, a gyümölcshús ehető, a leveleket, a gyökerét és a kérgét gyógyítási célra használják. Fája és a dió héja fűtőanyagként szolgál.

A terméséből nyert vajjal világítanak, főznek, kozmetikumnak használják és kereskednek is vele, még házaikat is vízhatlanítják a vajjal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sheavaj.blog.hu/api/trackback/id/tr405287293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.