Sheavaj és a bőrápolás

Shea vajról

2016. október 17. 12:40 - bioegeszseg

A karité fa (Vitellaria paradoxa) 20 éves korában éri el a termés csúcsát. A fát a Butyrospermum nemzetségbe sorolták, ez "vajas magot" jelent. A shea fa Nyugat- Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig terjed, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig. 19 államban fordul elő az afrikai kontinensen, Maliban, Kamerunban, Kongóban, Cote d’Ivoreban, Ghánában,Guineában, Togoban, Nigériában, Szenegálban, Szudánban, Burkina Fasoban, Ugandában.

10-15 éves kora után kezd teremni, de még 200 éves korában is hozza csonthéjas termését, tulajdonképpen a magját nevezik diónak. A gyümölcsök nagyobb szilva méretűek és 4-6 hónapig érnek. Termésének minden részét felhasználják, a gyümölcshús ehető, a leveleket, gyökerét és kérgét gyógyítási célra használják. Fája és a dió héja fűtőanyag.

A shea gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa egy olajban gazdag magot ölel körül, amelyből a shea vajat vonják ki. A leszüretelt gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amely kinyerés után egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, melyet vajnak hívnak. A vajat nem csak főzésre és bőrápolásra használják, hanem még világítanak is vele, gyertyákat készítenek belőle. A meleg övi növények termései általában magas olvadáspontú zsírokat tartalmaznak (nagyobb mennyiségben vannak bennük a telített savak, így a stearinsav és palmitinsav észterei). A tulajdonképpeni zsírokon kívül nagy jelentőségük van az egyéb zsírszerű,lipoid anyagoknak, amelyek legfontosabb képviselője a lecithin. Ez fontos szerepet tölt be a növényi sejtek határhártyáinak felépítésében.

shea_vaj_bio_2.jpg

A tradícionális shea vaj hagyományosan asszonyi közösségekben készül.

A shea diót összegyűjtik és meghámozzák, szárítják, kézzel összetörik vagy ledarálják, az őrleményt vízzel felengedik és a pasztát tűzön felmelegítik,miután a zsír feljött a tetejére, lefölözik, kihűtik. A kozmetikában használt shea vaj,a fehér különböző árnyalatait öltheti, a sárgástól, a zöldesig.

A tradícionális módszerrel készített vajak mellett készülnek hidegen préselt karitévajak is, melyeket előkészítés után préselnek, majd hordóba töltenek.

A shea vaj különlegessége összetevőiben rejlik, 75% triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, vitamin E, A, béta karotin és allantoin. Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket. A shea vaj allantoin tartalma azért kiemelkedő, mert 8-11% között van, szemben más olajak az olívaolaj 1,2 %-os tartalmával.

A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.

A karité fa egész évben terem, de általában évente két-három alkalommal szüretelik. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.

A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, igen magas A, E és F vitamin tartalmát, de egy év után is csak a vitamintartalom kezd lassan csökkenni.

A shea vaj számunkra legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású, a bőrbe felszívódva hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.

A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

Gyorsan felszívódik a bőrbe, hosszan tartó hidratáló hatású. Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását. Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit. Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású. A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik. Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre. Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt. Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását. Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése. Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.

Az afrikai Burkina Faso-ban a gyermekek bőrének shea vajas masszírozása hosszú időre visszanyúló hagyomány, mely tradíció anyáról leányra száll, a baba bőre táplált és sima lesz. A mágikus vaj a baba születésétől fogva nélkülözhetetlen.

Az afrikai nők mint komplett szépségkúrát használják az arc, test és haj ápolására. A mamák terhesség ideje alatt és után a csíkok halványítására. Gazdag és krémes állaga könnyen masszírozható, mindennap használható készítmény.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sheavaj.blog.hu/api/trackback/id/tr755026945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.