A shea vaj a száraz bőrre, hosszantartó hidratáló hatású, lassan szívódik fel,

az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén

megakadályozza a betegség kiújulását.

Nyugtató hatásával enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat.

A shea vaj 5-6 fényvédő faktora természetes módon védi a bőrt, az ultraibolya

sugárzástól.

Gyulladáscsökkentő, kiütésekre, csípésekre kiválóan alkalmas.

Borotválkozás után megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

Bőrpuhító hatása, segíti a kirepedezett bőr gyógyulását.

A terhességi csíkok elkerülése is megelőzhető a használatával.

Képes a bőrt regenerálni, így kisebb égési sérüléseknél is segítséget nyújt.

A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen alkalmazza, hatékonyságát növelheti, ha

bemasszírozza a bőrbe.

Shea vaj tulajdonságai

 2013.06.24. 21:00

A shea vaj egy közepesen kemény, sárgásfehér színű növényi zsíradék, amely
a Közép-Afrikában élő karité fa terméséből készül. A ligetes-fás szavannákon
elterjedt növény hatalmas példányai élnek, és egész évben teremnek, a
gyümölcsét, a shea diót évente csak egy-két alkalommal gyűjtik össze.A magok
55-70%-a zsír.

A tradicionális shea vaj feldolgozása teljes mértékben kézi erővel készül.

Az érett gyümölcsök belsejét összetörik,vagy apróra darálják, és vízzel keverve
tűz felett óvatosan melegítik.A dió őrleményből kiolvad a zsíradék, és a víz
felszínén összegyűlik, egy törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú
növényi zsíradék, a shea vaj.

A tradicionális készítés igen nagy előnye, hogy a shea vaj képes megőrizni igen
magas A, E és F vitamin tartalmát,és nem tartalmaz vegyszer maradékot.

A shea vajat Afrikában nagy mennyiségben állítják elő, a bőrápoláson kívül,
Afrika lakói táplálkoznak és világítanak vele. Ott legalább olyan fontos,
mint a Földközi-tenger vidékén az olívaolaj.

A margarin egyik alkotórésze, a kakaóvajat is helyettesítik vele, fontos a
szappan- és kozmetikai iparban.

A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad,
nem avasodik.Egy évig biztosan megőrzi minőségét, de az után is csak vitamin-
tartalma kezd lassan csökkenni.

A shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás, a finomítatlan,
kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású.

Gazdag zsírsav tartalma mellett sok A, E és F vitamin található benne, ami
tökéletes bőrápolóvá teszi.

Nem tartalmaz mesterséges összetevőket, felszívódik a bőrbe, és hosszantartó
hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.

Összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió össze-
tételére.

A shea vajat az Afrikában őshonos karitéfa csonthéjas terméséből, hidegen
sajtolással nyerik,így a gyümölcsök vitamin tartalma megmarad,a shea vaj
értékes A,E és F vitaminjai is.

Shea vaj összetétele 75% triterpén, zsírsavak, triterpénalkoholok, A-,
E-vitamin,béta karotin és allantoin.
Az allantoin fontos a sejtregenerációhoz, megállítja a gyulladásos
folyamatokat,és begyógyítja a sérüléseket.

Nagyobb mennyiségben sztearin-és olajsavat tartalmaz, kisebb mennyiségben
pedig linolsavat, palmitinsavat, arachidonsavat és linolénsavat.

Állaga sokáig változatlan marad, nem avasodik meg.Nem tartalmaz kémiai
kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között
tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, igen magas A, E és F vitamin
tartalmát, de egy év után is csak a vitamintartalom kezd lassan csökkenni.

Burkina Faso-ban a baba születésétől fogva nélkülözhetetlen,a vele való
masszírozás már tradíció.A nők tetőtől talpig használják arcukat, testüket,
és hajukat ápolják,a terhesség alatt a bőr rugalmasságának megőrzésére,de
utána a csíkok eltüntetésére.

Véd az ibolyántúli sugárzástól, megőrzi a bőr nedvesség tartalmát, regenerál
és ránctalanít.

Érdekessége, hogy kemény állagú,de testre kenve hamar megolvad. A shea vajat
hamar beszívja a bőr, finomsága miatt tökéletesen alkalmas a kisbabák
érzékeny bőréhez.

A szűz vaj előállítása a nők privilégiuma.Női közösségekben történik ahol
az idősebb nők irányitanak, és lányaik is részt vesznek a munkálatokban.

A tradicionális feldolgozás a sheadiók összegyűjtésével kezdődik.Meghámozzák
és szárítják, ezután kézzel összetörik vagy ledarálják.
Az őrleményt vízzel felengedik és a pasztát felmelegítik, miután feljött a
zsír a tetejére, lefölözik, kihűtik, és formázzák.

A karité fa megjelenése

 2013.05.07. 23:30

A shea ligetek Nyugat-Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól,
északra Szudánig, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig terjednek. 19 államban
fordulnak elő az afrikai kontinensen.

A karité fa megtalálható Malib,Kamerun,Kongó, Cote d’Ivore, Ghána, Guinea,
Togo, Nigéria, Szenegál, Szudán, Burkina Faso, Uganda államokban.Innen
származik a tradicionálisan feldolgozott she vaj.

Az afrikai "diófa" tudományos nevén Butirospermum parki, a vajfa fontos
szerepet tölt be a sivatag lakóinak életében.

A fa 10-15 éves kora után kezd el teremni, de még 200 éves korában is hozza
csonthéjas termését.A gyümölcsök nagyobb szilva méretűek, 4-6 hónapig érnek.

A shea gyümölcs vékony, fanyar,tápláló húsa öleli körül azt az olajban gazdag
magot, amelyből a vajat kivonják.

A sheadió 60-70%-os zsírtartalommal bír, amely kinyerés után egy közepes
keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, melyet vajnak
hívnak.

A shea vaj nagyobb mennyiségben tartalmaz magas olvadáspontú zsírokat,
sztearinsavat,palmitinsav észtereit, lipoid anyagokat, köztük a
legfontosabbat a lecitint.

Afrikában a fát szentnek tartják,nagy hagyománya van. Minden részét
felhasználják,a gyümölcshús ehető, a leveleket, a gyökerét és a kérgét
gyógyítási célra használják. Fája és a dió héja fűtőanyagként szolgál.

A terméséből nyert vajjal világítanak, főznek,kozmetikumnak használják és
kereskednek is vele, még házaikat is vízhatlanítják a vajjal.

Shea vaj készítés

 2013.04.08. 20:06

A shea vaj-készítés elsősorban a nők kiváltsága, a szűz kéz által készült vajat különösen
megbecsülik. A nők így önálló jövedelmet szerezhetnek vele.Női közösségekben, anyák és

lányaik is részt vesznek a munkában.

A tradicionális shea vaj készítése a sheadió összegyűjtésével és hámozásával kezdődik,
majd kézi törés vagy darálás után az őrleményt felengedik vízzel, és a pasztát
felmelegítik a tüzön.

Egy nagy edényben pörkölik, az edényt állandóan forgatni kell a tűzön,hogy ne égjen le.
Innen származik enyhe füstös szaga.Ezután kiteszik a napra száradni.

A megpörkölt shea vajat simább masszává alakítják át, vízet adnak hozzá, és kézzel
összegyúrják, köszörülik.

Egy nagy teknőben vízet adnak hozzá, és kézzel tovább gyúrják,hogy ki tudják vonni belőle
az olajat.

Az olajos és szilárd rész szétválik, a zsír feljön a tetjére, lefölözik és hűtik.

Megkeményedés után labdákat formáznak belőle.

Shea vaj Afrika kincse

 2013.04.08. 19:10

Az afrikai "diófa", tudományos nevén Butirospermum parki, a vajfa élete összefonódott a
sivatag lakóinak életével.

Afrikában a fát szentnek tartják, és nagy hagyománya van. Minden részét felhasználják, a
gyümölcshús ehető, a levelek, a gyökér és a kéreg gyógyítási célra használatos. Fája és a
dió héja fűtőanyagként szolgál.

A terméséből nyert vajjal világítanak, főznek, kozmetikumnak használják és kereskednek is
vele.
Egy érdekesség, hogy Afrikában a vajjal még házaikat is vízhatlanítják.

Burkina Faso-ban a baba születésétől fogva nélkülözhetetlen, a vele való masszírozás már
tradíció. A nők tetőtől talpig használják arcukat, testüket és hajukat ápolják vele.

A kismamák használhatják a terhesség ideje alatt a bőr rugalmasságának megtartására vagy
utána a csíkok halványítására.

Afrikában honos, és a mai napig onnan származik a tradícionálisan feldolgozott termék is.
A karité fa megtalálható Malib, Kamerun, Kongó, Cote d’Ivore, Ghána, Guinea, Togo, Nigéria,
Szenegál, Szudán, Burkina Faso, Uganda államokban.

A shea ligetek Nyugat-Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig,
az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig terjednek. 19 államban fordulnak elő az afrikai
kontinensen.

A fa 10-15 éves kora után kezd csak teremni, de még 200 éves korában is hozza csonthéjas
termését, aminek a magja dió. A shea gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa öleli körül azt
az olajban gazdag magot, amelyből a vajat vonják ki.

A gyümölcsök nagyobb szilva méretűek, 4-6 hónapig érnek. A friss gyümölcs optimális
esetben meghaladhatja a 45 kg-ot is, 1 kg friss gyümölcsből pedig hozzávetőleg 400 g
szárított termés nyerhető.

A gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amely kinyerés után egy közepes
keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, melyet vajnak hívnak.

A melegövi növények termései kakaófa, kókuszpálma általában magas olvadáspontú zsírokat
tartalmaznak nagyobb mennyiségben vannak bennük a telített savak, így a sztearinsav és
palmitinsav észterei. A zsírokon kívül nagy jelentőségük van az egyéb zsírszerű, lipoid
anyagoknak, amelyek legfontosabb képviselője a lecithin.

Shea vaj tulajdonságai

 2013.04.08. 19:01

A shea vaj a karité fa terméséből készül, Afrikában, de főként Nyugat- és Közép-Afrikában
honosodott meg. A fa diószerű gyümölcse rendkívül magas, mintegy 60-70% zsírtartalommal
bír,melyet hideg sajtolás útján nyernek ki a termésből. Ez egy közepes keménységű, tört fehér
színű, édes illatú zsiradék. A hidegen sajtolás nagy előnye, hogy a gyümölcsök
vitamintartalma megmarad, így a shea vaj értékes A, E és F vitaminjai is.

A shea vaj összetétele 75% triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, A-, E-vitamin,
béta karotin és allantoin.

Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos
folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket.

A shea vaj allantoin tartalma azért kiemelkedő, mert 8-11% között van, szemben más olajak
mint az olívaolaj 1,2 %-os tartalmával.

Legnagyobb mennyiségben sztearin-és olajsavat tartalmaz, kisebb mennyiségben pedig
linolsavat, palmitinsavat, arachidonsavat és linolénsavat.

Sokáig változatlan állagú marad és nem avasodik meg.A shea vaj megóvja a bőrt az időjárás
viszontagságaitól, a víz és a napsugár szárító hatásától.

Jótékony hatását elsősorban a bőrön fejti ki, véd az ibolyántúli sugárzástól, megőrzi a bőr
nedvességtartalmát, regenerál és ránctalanít.

A shea vajat könnyen beszívja a bőr, finomsága miatt tökéletesen alkalmas kisbabák érzékeny
bőréhez is. Érdekessége, hogy kemény állagú, de testre kenve hamar megolvad.

Kitűnő gyulladáscsökkentő, ezért napozás után a bőr hálás lesz, ha shea vajjal ápoljuk,
mert gyorsan visszanyeri rugalmasságát és puhaságát.

Burkina Fasoban az anyukák ezzel kenik az újszülötteket, hogy a bőrük épségét és hamvasságát
megóvják.

Shea vaj előállitása

 2013.03.08. 20:28

Tradicionális módszerrel állítják elő a shea vajat.

szétválasztják/repesztik 
A gyümölcsöt eltávolítják,elkülönítik a külső héjat,és feltörik a burkot.

Ez egy társadalmi tevékenység, hagyományosan nők által végzett munka idősebb
nők irányítják és fiatal lányok is részt vesznek benne.

zúzzák
Hogy a gyümölcsből vajat kapjunk, össze kell azt zúzni.Mivel ez egy nehéz munka,
így az erősebb nők végzik hosszan és kitartóan.

sütés
A zúzott diót, pörkölik hatalmas cserépben a nyílt, tűzön. Az edényeket
állandóan forgatni kell hogy a vaj ne égjen le.
Ez az, ahonnan enyhe, füstös szaga származik.Ezt követően kiteszik a napra
száradni.
Itt a shea vaj megkapja azt a színt, melyről az eredetit fel lehet ismerni.

köszörűlés
A megpörkölt shea vajat egy simább masszává alakítják át, vízet adnak hozzá,
és kézzel gyúrják össze.

elválasztás az olajtól
A pasztát egy nagy teknőben kézzel gyúrják és folyamatosan vizet adnak hozzá,
hogy ki tudják vonni az anyagból az olajat.

A zsírrészecskék az anyag tetején fokozatosan kicsapódnak,megszilárdulnak.
El kell távolítani belőle a felesleges vizet. Ezt lassú melegítéssel teszik,
mely során a víz elpárolog és a tálban csak a shea vaj marad.

összegyűjtés és formázás
A shea vaj már krémes és aranyló, hűvös helyre teszik. megkeményedés után
labdákat formáznak belőle.

Shea vaj

 2013.03.08. 20:20

A karité fa Vitellaria paradoxa Nyugat- Afrika száraz szavannáin nyugat
felől Szenegáltól, északra Szudánig terjed, az Etióp-fennsík hegyeinek
lábáig. 19 államban fordul elő az afrikai kontinensen, Maliban, Kamerunban,
Kongóban, Cote d’Ivoreban, Ghánában,Guineában, Togoban, Nigériában,
Szenegálban, Szudánban, Burkina Fasoban, Ugandában.

A szavanna közel ezer kilométer hosszú,1 millió négyzetkilométeren  fás
legelők vannak, 19 országban 500 millió karité fa található.

A fát a Butyrospermum nemzetségbe sorolták, ez „vajas magot” jelent.

Termést csak 10-15 éves kora után hoz, a termés csúcsát 20 éves korában
éri el, és még 200 éves korában is hozza a csonthéjas magját, amit diónak
neveznek.

A gyümölcsök 4-6 hónapig érnek, nagyobb szílva méretűek.

A gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa egy , olajban gazdag magot ölel
körül, amelyből a shea vajat vonják ki.

A leszüretelt gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amely
kinyerés után egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú
növényi zsiradék, melyet vajnak hívnak.

A vajat nem csak főzésre és bőrápolásra használják, hanem még világítanak
is vele, gyertyákat készítenek belőle.

Meleg övi növények termései általában magas olvadáspontú zsírokat
tartalmaznak nagyobb mennyiségben vannak bennük a telített savak,
így a stearinsav és palmitinsav észterei.

A zsírokon kívül nagy jelentőségük van az egyéb zsírszerű,lipoid anyagoknak,
amelyek legfontosabb képviselője a lecithin.

Ez fontos szerepet tölt be a növényi sejtek határhártyáinak felépítésében.

A shea vaj asszonyi közösségekben készül tradicionális módszerekkel.

Összegyűjtik a shea diót,meghámozzák, szárítják, kézzel összetörik vagy
ledarálják,az őrleményt vízzel felengedik és a pasztát tűzön melegítik,
miután a zsír feljött a tetejére, lefölözik, kihűtik.

A kozmetikában használt shea vaj,a fehér különböző árnyalatait öltheti,
a sárgástól, a zöldesig.

A tradícionális módszerrel készített vajak mellett készülnek hidegen préselt
karitévajak is, melyeket előkészítés után préselnek, majd hordóba töltenek.

A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea
vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az
olajsav domináns.

A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy nehezen avasodik, nem tartalmazza a
kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.

Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét,
igen magas A, E és F vitamin tartalmát, egy év után is csak a vitamintartalom
kezd lassan csökkenni.

Shea vaj felhasználása

 2013.03.08. 20:10

Shea vaj kissé sárgás vagy elefántcsontszínű zsír kivonat. Shea vaj trigliceridet
főként sztearinsavat és olajsavat tartalmaz.

A shea vaj,amely gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, létfontosságú a
mindennapi élethez az emberek használják,főzéshez, kozmetikumok készítéséhez,
csokoládéhoz a kakaóvaj helyett, a gyógyszeriparban és a szappanok
gyártásánál kis mennyiségben 5-7% olajat tartalmaz a recept.

Shea vajnak főleg a kozmetikai iparban a bőr és a haj ápolásához kapcsolódó termékek
készítésében van fontos szerepe szájfény,hidratáló krémek, emulziók és balzsamok
száraz és törékeny hajra.

Egyéb felhasználási területe a vízszigetelő viasz, a fodrászati készítmények
és a gyertya készítés.

Ipari célra Európába exportálnak shea vajat,mivel a kakaóvajjal egyenértékű, itt
szétválasztják sztearinra.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége, Gassel Consulting, és sok
más vállalat javaslatot tettek egy osztályozási rendszer létrehozására a
shea vaj öt besorolási fokozatot kapott.

A nyers nem finomított, vízzel kitermelt, B finomított, C erősen reformált és
extrahált az oldószer hexán , D legalacsonyabb szennyezetlen fokozat, E a
szennyezett.

Kereskedelmi anyagminőségek az A, B, C. A színe nyers A osztályú vaj- tól
a tejszínig, C tiszta fehér Bár a szint vitamin tartalma befolyásolhatja
finomítás, akár 95%-vitamin tartalom is maradhat.

A shea vaj különlegessége összetevőiben rejlik, 75% triterpén, emellett
zsírsavak, triterpénalkoholok, vitamin E, A, béta karotin és allantoin.

Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a
gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket.

A shea vaj allantoin tartalma azért kiemelkedő, mert 8-11% között van, szemben
más olajak az olívaolaj 1,2 %-os tartalmával.

A fa kérgét a gyógyszeriparban használják, kissebb sérülésekre, és bőrbetegségek
kezelésére.

Shea szappanosítható használják gyulladáscsökkentő kezelések alkalmával,mint az
arthritis és excema de egyéb bőrbetegségekre is, mint a herpesz.

A kenőcsök , melyek gyulladáscsökkentő hatásuak, lágyító és nedvesítő
tulajdonságokkal rendelkeznek.

Receptek sheavajjal

 2011.08.10. 17:04

Száraz bőr elleni krém sheavajból

            A sheavaj már önmagában is kitűnő szer a száraz bőr tüneteinek kezelésére, azonban annál hatásosabb szert kaphatunk minél több olyan természetes anyagot adunk hozzá, melyek szintén elősegítik azt, hogy bőrünk bársonyosan puha legyen.

            Ehhez a krémhez a sheavajon kívül szükségünk lesz még olivaolajra, E-vitamin kapszulára, kukoricakeményítőre és a kedvenc illatú illóolajunkra.

            A tűzhelyen egy üvegből készült edényt felteszek melegedni. 4 dekagramm sheavajat rakok bele és megvárom, amíg felolvad. Az olvadást követően a sheavajnál egy kicsit kevesebb mennyiségű olivaolajat adok a vajhoz és 2 kávéskanál kukoricakeményítőt. Összekeverem az anyagokat, majd leveszem a lángról, hogy kihűljön. Miután kihűlt még 10-20 csepp olívaolajat adok hozzá és az E-vitamin kapszulát. Az így kapott masszát tovább hűtöm és egy kézi mixerrel keverem, amíg sűrű nem lesz.

 

Mangós-sheás krém a ráncok ellen

            Az általunk eddig használt ránctalanítókrémet nyugodtan kicserélhetjük erre, így bőrünk is meg fogja hálálni a gondoskodást.

            20 dkg shea vaj mellett szükségünk lesz még 50 gramm mangóvajra, 2 evőkanál olívaolajra, 4 evőkanál szőlőmagolajra, 10 ml gránátalmaolajra, néhány csepp teafaolajra és 2 db E-vitamin kapszulára.

            Az összes hozzávalót egy tálba teszem, kicsit melegítem, de csak addig, hogy megpuhuljanak és össze tudjam gyúrni őket egy masszába. Ez általában akár negyed órát is igénybe vehet. Az illatát persze mi tudjuk beállítani az illóolajok segítségével, így akár a felsoroltakon kívül más típusokat is kipróbálhatunk.

 

Sheavajas arcradír

            Azoknak ajánlott ennek a krémnek az elkészítése, akiknek igen problémás, gyulladt az arcbőre.

            Amire szükségünk lesz: 2 dkg shea vaj, 1 dkg grapefruit olaj, 0,6 dkg méhviasz, 5 ml olivaolaj és egy csésze tengeri sóra. Vizet melegítek egy edénybe, majd a gőz felett megolvasztom a méhviaszt és a sheavajat. Összekeverem őket, hozzáadom az olivaolajat. Megvárom, amíg kihűl. Hozzáadom a tengeri sót és valamilyen illóolajat. Egy krémet kapunk, mellyel tökéletesen le lehet radírozni a bőrünket. Használata fürdés, zuhanyozás után ajánlott. Masszírozzuk, jól bőrünkbe majd öblítsük le bő vízzel. Ajánlatos legalább heti egy alkalommal használni akár egyéb problémás testrészeinkre is

 

Címkék: vaj ekcéma arcradír sheavaj shea

A sheafa és termése

 2011.08.10. 16:24

      A sheavajat a sheafa diójából nyerik ki – erről már szóltunk. Viszont most érdemes lenne szólni egy keveset arról a növényről, mely hozzájuttat minket a karitévajhoz.

            A shea vaj (vitellaria paradoxa) egy afrikai fafajta, mely leginkább Maliban, Kongóban, Ghanaban, Nigériában, Szenegálban, Szudánban és Ugandában lelhető fel. A fa gyümölcse magja hasznos olajokban gazdag, ebből nyerik ki a sheavajat, de az ezt körülölelő pép is nagyon sok tápláló anyagok tartalmaz.

            A sheafa egy évelő növény, mely 10-15 évesen kezd el gyümölcsöket termelni. A legnagyobb terméshozamát pedig 20-30 éves korára éri el. Ezután még körülbelül 200 évig terem gyümölcsöket. A gyümölcsök leginkább egy nagy szilvára hasonlítanak, melyeknek 4-6 hónap szükséges ahhoz, hogy teljesen megérjenek. Egy fán átlagosan 15-20 kilogramm gyümölcs terem meg és minden egyes kilogramm gyümölcsnek 40%-át teszi ki a mag, melyből aztán a sheavajat készítik.

 

A sheavaj zsírsavai

            A sheavaj öt különböző zsírsavat tartalmaz: palmitinsav, sztearinsav, olajsav, linolsav és arachidic. A legnagyobb százalékban ezek közül a sztearinsav és az olajsav található meg a gyümölcsben: ezek együtt 85-90%-ot tesznek ki.  Ez a két zsírsav meglehetősen összhangban van egymással: a sztearinsav felel a sheavaj szilárdságáért, az olajsav pedig a puhaságát szabályozza ennek az anyagnak. Persze e két sav aránya országonként eltér egymástól: például az ugandai sheavaj jóval puhább és hamarabb olvad, mint a többi ország vaja.

            A sheavajról azt is fontos tudni, hogy nagyon sok karbolsavat is tartalmaz, mely köztudottan antioxidáns hatású. Kimutatták azt is, hogy az olajbogyó fenoltartalmánál, csak a sheavajé magasabb.  

 

A sheafa eloszlása és élőhelye

            A sheafa csak a közép-afrikai országokban érzi jól magát, ez a klíma, ami leginkább megfelel a számára. Mivel a szavannai klíma a legmegfelelőbb e fa számára, így könnyen kikövetkeztethető, hogy a növény nagyon kedveli a meleget és jól viseli a szárazságot.

 

Címkék: vaj ekcéma sheavaj shea sheafa

           Arról már szóltunk, hogyan is lehet az arcbőrünket megóvni az öregedéstől és a környezeti hatásoktól, azonban testünk többi részét is károsíthatja a nap, a szél, a hideg és ugyanúgy kiszáradhat, mint az arcbőrünk. A sheavaj azonban nemcsak az arcunkra kenhető rá…

            Bizonyára mindenki sokszor tapasztalta már, hogy szeles és hideg időben ajkaink gyakran kicserepesednek. Ez nemcsak esztétikailag jelent problémát, de el kell ismerni, hogy nagyon fáj is, hiszen a kiszáradás során kisebb sebek alakulhatnak ki az ajkakon. A kőolaj tartalmú ajakápolók helyett válasszunk inkább sheavajat, hiszen ez nemcsak, hogy természetes, de sokkal gyorsabban varázsolja újra puhává a szádat. És attól sem kell aggódni, ha véletlenül lenyalnánk a szánkról, hiszen a sheavaj ehető.

            Az emberek többségének nagyon száraz a bőre, hiszen nem ápolják semmivel és a különböző tusfürdők még szárítanak is rajta. A száraz bőr pedig húzódik, feszül, viszket. A sheavajjal azonban ez a probléma is kezelhető: rendszeres használatával csökkenthető a viszketés, a pikkelyképződés és a bőr feszülése is elmúlik. Az egész testen kitűnően használható: gyorsan felszívódásának köszönhetően kezünk és lábunk nem fog ragadni a krémtől.

            A sheavajat különböző illóolajokkal is keverhetjük, így masszázsnál is alkalmazható. Fontos tudni, hogy a shevajnak görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása is ismert, így ha masszázsolajként használjuk könnyen ki lehet masszírozni a feszültséget és a fájdalmat az egyes testrészekből. A sheavaj nemcsak az izomgörcsöt oldja, hanem a vérkeringést is serkenti, így a masszázsasztalról felkelve biztosan frissebbnek és kipihentebbnek fogjuk magunkat érezni.

            A kisbabák popsijának ápolásához pedig nincsen más hasznosabb anyag a sheavajnál, ugyanis az érzékeny bőrét ez óvja a leginkább. A férfiaknak pedig borotválkozás után érdemes használni ezt az anyagot, így megelőzhetőek a hegesedések, bőrpirosodások és a borotválkozás utáni sebek.

 

 

A sheavaj felhasználása

 2011.08.09. 16:57

A növényből kinyert anyagot az előállítási folyamat után számos területen felhasználják. Most nézzük is meg, hogy melyek azok a területek, melyek már felismerték a sheavaj jótékony tulajdonságait és ki is használják azokat.

Hagyományos felhasználás

            A sheavajat Afrikában étolajként használják: számos hagyományos ételt készítenek el vele. Ezenkívül a hajápolásban is nagy szerephez jut, hiszen a frizurakészítésnél vízálló waxként alkalmazzák. Emellett ebben az országban még gyertyát is készítenek belőle és gyógyászati kenőcsök összetevőjeként is találkozhatunk vele. Ugyancsak Afrika, ahol a sheavajat a különböző dobokra rákenik, hogy ezek a hangszerek sokáig használhatóak legyenek.

 

Ipari felhasználás

            A sheavajat Afrikán kívül főként a kozmetikai ipar használja fel: a karitévajból hidratáló, bőrfeszesítő és tápláló termékeket, testápolókat, hajbalzsamokat készítenek.

Ugyanakkor az sem meglepő, ha a szappanok összetevői között sheavajra bukkanunk, ugyanis sok szappan már tartalmazza ezt az anyagot (általában 5-7%-ban). De nemcsak a kozmetikai ipar figyelt fel a sheavajra, hiszen a csokoládégyártásban is felhasználják a kakaóvaj helyettesítésére.

            A sheavaj olyan népszerű, hogy néhány vállalat már 5 minőségi osztályba különítette el az egyes típusokat: A jelölést kap a nyers és vizes változat, B-t a finomított, C-t az intenzíven finomított és D-t, mely a legtisztább mind közül. Létezik még egy E-vel jelölt is, mely sok szennyeződést tartalmaz. A kereskedelemben általában az A, B és C típusú sheavajat találjuk meg. Ezeknek színe a vajtól a szürkés sárgáig terjedhet, aromájuk emlékeztet a diójéra, melyet már a többi osztályból eltávolítanak.

 

Gyógyászati felhasználás

            A sheavaj számos gyógyászati kenőcs alapanyaga is lehet, hiszen gyulladáscsökkentő és bőrpuhító hatással rendelkezik. A karitévajat felhasználják ezenkívül a napvédő krémekben is, habár az UVB sugárzástól csak kis mértékben véd.

 

Sheavajjal a szebb arcbőrért

 2011.08.09. 16:55

            Mindenki puha és bársonyos arcbőrre vágyik, olyanra, melyet szívesen érintenek meg más emberek. A sheavajjal pedig ez az, eddig álomnak hitt bőrtípus elérhető, hiszen a sheavaj maximálisan hidratálja a bőrünket nappal és éjszaka egyaránt. Bőrfiatalító hatásáról nem is beszélve…

            A sheavaj pedig nemcsak táplálja az arcbőr sejtjeit, hanem nagyfokú védelmet is biztosít azokkal a rizikófaktorokkal szemben, melyek a bőr ráncosodását, öregedését okozzák. A karitévaj tehát védelmet nyújt a napfény, a szél, a hideg és más egyéb környezeti ártalmakkal szemben. És persze nemcsak a mi arcbőrünkre vigyáz, de nyugodtan használhatjuk a kisbabák arcbőrén is, hiszen az ő bőrük még érzékenyebb ezekre a környezeti hatásokra. És azt is fontos tudni, hogy a sheavaj semmiféle vegyi anyagot nem tartalmaz, ezért teljesen biztonságos a használata már csecsemőkortól kezdve.

            A sheavaj rengeteg A- és E-vitamint tartalmaz, ezzel is bizonyítjuk azt, hogy mennyire hasznos az arcbőr hidratálása szempontjából a karitévaj. Tudjuk jó, hogy ha szervezetünk hiányolja az A-vitamint, akkor bőrünk szárazzá és pikkelyessé válik. Az E-vitamin pedig egy antioxidáns, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a sejtfalak megfelelő állapotban maradjanak, vagyis lassítja a ráncok kialakulásának folyamatát.

            És miért érdemes még lecserélni régi arckrémünket sheavajra? A kereskedelemben található arckrémek többségével az a baj, hogy kőolajszármazékokat, szintetikus színezékeket tartalmaznak, melyek éppen károsítják az arcbőrt; gátolják a bőrlégzést, mert eltömítik a pólusokat, így a bőr ahelyett, hogy fényes és üde lenne ezektől a krémektől, sápadttá és fakóvá válik, gyorsan megjelennek rajta a ráncok, így e krémek „segítségével” felgyorsítható az öregedés.

            A shea vaj az arcon található akné eltüntetésében is eredményes, hiszen a shea vaj igen erős hidratáló hatással bír, mely segíti a hegek eltüntetését. Amennyiben 1-2 csepp teafaolajat csepegtetsz a tenyeredbe a shea vajhoz, pattanások eltűnését gyorsíthatod fel. A teafaolaj antiszeptikus, vírus- és baktériumok ellen hathatós segítség. A bőr eltömődött pórusai megnyílnak, mely lehetővé teszi a mielőbbi gyógyulást.

 

A sheavaj előállítása

 2011.08.09. 15:56

            A sheavaj egy enyhén sárgás vagy elefántcsontszínű természetes zsiradék, melyet egy, Afrikában őshonos fa, a sheafa (Vittellaria paradoxa) csonthéjas terméséből nyernek ki, zúzással, hevítéssel és kavarással. Ezt a vajat jórészt kozmetikai szerekben használják mint hidratáló, bőrfeszesítő és kézkrém. A sheavaj ezenkívül rendkívül alkalmas ételek elkészítésekor is; alkalmanként a csokoládéipar is felhasználja a sheavajat a kakaóvaj helyettesítésére, annak ellenére, hogy ízük igen eltérő.

Honnan ered a név? A shea kifejezés a s'í angolosított változata és az egyik Maliban használt nyelv szerint fát jelent. A francia név, a karité a ghariti szóból származik, melynek jelentése szintén ugyanaz, csak ezt a szót a szenegáliak használják.

 

Hogyan vonják ki a vajat a fából és mivel finomítják?

            A szűz vaj előállításának hagyományos lépései a következők:

·         elválasztás/repesztés: A gyümölcs külső cellulóz rétegét eltávolítják. Amikor a termés kiszárad (ez a sheavaj forrása), akkor el kell távolítani a külső burkot. Az afrikai országokban általában ez egy társasági tevékenység, melyet az idősebb nők irányítanak, a kislányok pedig kövekkel megtörik a gyümölcs héját.

·         zúzás: Ahhoz, hogy a gyümölcsből vajat kapjunk, össze kell azt zúzni. Hagyományosan mivel ez egy nehéz munka, így az erősebb nők végzik hosszan és kitartóan.

·         sütés: Az összezúzott sheadiót egy nagy nyitott tetejű bográcsban, nyílt tűzön megsütik. Az edényt folyamatosan forgatni kell, hogy a vaj ne égjen le. A vaj, mikor készen van, megkeményedik és enyhén füstös lesz. Ezt követően ki kell tenni a napra, hogy kiszáradjon. Itt a sheavaj megkapja azt a színt, melyről az eredetit fel lehet ismerni.

·         köszörülés: A már megpörkölt sheavajat egy simább masszává alakítják át víz hozzáadásával. A masszát kézzel gyúrják össze.

·         elválasztás az olajtól: A pasztát egy nagy teknőben kézzel gyúrják és folyamatosan vizet adnak hozzá, hogy ki tudják vonni az anyagból az olajat. A zsírrészecskék az anyag tetején fokozatosan kicsapódnak és túró formában megszilárdulnak. Ezt követően el kell távolítani belőle a felesleges vizet. Ezt lassú melegítéssel teszik, mely során a víz elpárolog és a tálban csak a sheavaj marad.

·         összegyűjtés és formázás: A sheavaj, ami már krémes és aranyló ezen a ponton hűvös helyre teszik, ahol kihűl és megkeményedik. Majd ezt követően apró labdákat formáznak belőle.