Sheavaj és a bőrápolás

Shea vaj előállítása és felhasználása

2017. január 12. 16:45 - bioegeszseg

A shea vajat az Afrikában őshonos karitéfa csonthéjas terméséből, hidegen sajtolással nyerik,így a gyümölcsök vitamin tartalma megmarad,a shea vaj értékes A, E és F vitaminjai is.

sheavaj-fa.jpg

Shea vaj összetétele 75% triterpén, zsírsavak, triterpénalkoholok, A-, E-vitamin, béta karotin és allantoin. Az allantoin fontos a sejtregenerációhoz, megállítja a gyulladásos folyamatokat,és begyógyítja a sérüléseket.

Nagyobb mennyiségben sztearin-és olajsavat tartalmaz, kisebb mennyiségben pedig linolsavat, palmitinsavat, arachidonsavat és linolénsavat.

Állaga sokáig változatlan marad, nem avasodik meg. Nem tartalmaz kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, igen magas A, E és F vitamin tartalmát, de egy év után is csak a vitamintartalom kezd lassan csökkenni.

Burkina Faso-ban a baba születésétől fogva nélkülözhetetlen, a vele való masszírozás már tradíció. A nők tetőtől talpig használják arcukat, testüket, és hajukat ápolják,a terhesség alatt a bőr rugalmasságának megőrzésére, de utána a csíkok eltüntetésére.

Véd az ibolyántúli sugárzástól, megőrzi a bőr nedvesség tartalmát, regenerál és ránctalanít.

Érdekessége, hogy kemény állagú, de testre kenve hamar megolvad. A shea vajat hamar beszívja a bőr, finomsága miatt tökéletesen alkalmas a kisbabák érzékeny bőréhez.

A szűz vaj előállítása a nők privilégiuma. Női közösségekben történik ahol az idősebb nők irányítanak, és lányaik is részt vesznek a munkálatokban.

A tradicionális feldolgozás a sheadiók összegyűjtésével kezdődik.Meghámozzák és szárítják, ezután kézzel összetörik vagy ledarálják. Az őrleményt vízzel felengedik és a pasztát felmelegítik, miután feljött a zsír a tetejére, lefölözik, kihűtik és formázzák.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sheavaj.blog.hu/api/trackback/id/tr725287297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása