Shea vaj kissé sárgás vagy elefántcsontszínű zsír kivonat. Shea vaj trigliceridet főként sztearinsavat és olajsavat tartalmaz.
A shea vaj, amely gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, létfontosságú a mindennapi élethez az emberek használják,főzéshez, kozmetikumok készítéséhez, csokoládéhoz a kakaóvaj helyett, a gyógyszeriparban és a szappanok gyártásánál kis mennyiségben 5-7% olajat tartalmaz a recept.
Shea vajnak főleg a kozmetikai iparban a bőr és a haj ápolásához kapcsolódó termékek készítésében van fontos szerepe szájfény,hidratáló krémek, emulziók és balzsamok száraz és törékeny hajra.
Egyéb felhasználási területe a vízszigetelő viasz, a fodrászati készítmények és a gyertya készítés.
Ipari célra Európába exportálnak shea vajat, mivel a kakaóvajjal egyenértékű, itt szétválasztják sztearinra.
Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége, Gassel Consulting, és sok más vállalat javaslatot tettek egy osztályozási rendszer létrehozására a shea vaj öt besorolási fokozatot kapott.
A nyers nem finomított, vízzel kitermelt, B finomított, C erősen reformált és extrahált az oldószer hexán, D legalacsonyabb szennyezetlen fokozat, E a szennyezett.
Kereskedelmi anyagminőségek az A, B, C. A színe nyers A osztályú vaj- tól a tejszínig, C tiszta fehér Bár a szint vitamin tartalma befolyásolhatja finomítás, akár 95%-vitamin tartalom is maradhat.
A shea vaj különlegessége összetevőiben rejlik, 75 % triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, vitamin E, A, béta karotin és allantoin.
Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket.
A shea vaj allantoin tartalma azért kiemelkedő, mert 8-11 % között van, szemben más olajak az olívaolaj 1,2 %-os tartalmával.
A fa kérgét a gyógyszeriparban használják, kissebb sérülésekre, és bőrbetegségek kezelésére.
Shea szappanosítható használják gyulladáscsökkentő kezelések alkalmával,mint az arthritis és excema de egyéb bőrbetegségekre is, mint a herpesz.
A kenőcsök, melyek gyulladáscsökkentő hatásuak, lágyító és nedvesítő tulajdonságokkal rendelkeznek.