A shea ligetek Nyugat-Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig terjednek. 19 államban fordulnak elő az afrikai kontinensen.
A karité fa megtalálható Malib,Kamerun,Kongó, Cote d’Ivore, Ghána, Guinea, Togo, Nigéria, Szenegál, Szudán, Burkina Faso, Uganda államokban. Innen származik a tradicionálisan feldolgozott she vaj.
Az afrikai "diófa" tudományos nevén Butirospermum parki, a vajfa fontos szerepet tölt be a sivatag lakóinak életében.
A fa 10-15 éves kora után kezd el teremni, de még 200 éves korában is hozza csonthéjas termését. A gyümölcsök nagyobb szilva méretűek, 4-6 hónapig érnek.
A shea gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa öleli körül azt az olajban gazdag magot, amelyből a vajat kivonják.
A sheadió 60-70%-os zsírtartalommal bír, amely kinyerés után egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, melyet vajnak hívnak.
A shea vaj nagyobb mennyiségben tartalmaz magas olvadáspontú zsírokat, sztearinsavat, palmitinsav észtereit, lipoid anyagokat, köztük a legfontosabbat a lecitint.
Afrikában a fát szentnek tartják, nagy hagyománya van. Minden részét felhasználják, a gyümölcshús ehető, a leveleket, a gyökerét és a kérgét gyógyítási célra használják. Fája és a dió héja fűtőanyagként szolgál.
A terméséből nyert vajjal világítanak, főznek, kozmetikumnak használják és kereskednek is vele, még házaikat is vízhatlanítják a vajjal.